Zoki Online
goP.I.P. Webdesign auf Usedom
Petak, 22 Siječanj 2021
Kupovina laptopa Print E-mail
User Rating: / 6
PoorBest 
Written by Zoki   
Utorak, 11 Ožujak 2008
Article Index
Kupovina laptopa
O dijelovima
O dijelovima 2

Sada ćemo ukratko po o dijelovima laptopa.

PROCESOR - Za uredsku primjenu su sasvim dovoljni i slabiji Celeron i Sempron procesori ili nešto bolji Pentium, Core Solo, Athlon64 procesori. Za zahtjevnije stvari ipak je bolje uzeti prijenosnik sa dvojezgrenim procesorom (Core Duo, Core 2 duo, Turion64 x2). Benchmark popis sa testiranim mobilnim procesorima možete pronaći ovdje

GRAFIKA - Ako ćete laptop koristiti za igranje onda je svakako preporučljivo da grafika ne bude integrirana jer se nećete naigrati (bar ne novijih igara). Također uzmite u obzir da prijenosnici koji imaju zasebnu grafičku karticu koštaju ipak više te da danas za te novce možete sastaviti vrhunsku stolnu igraću konfiguraciju. Na stranicama Notebook Check možete pronaći usporedbu mobilne grafike po klasama pa pogledajte malo gdje spada i koje su mogućnosti grafike laptopa koji vas zanima. 

KUĆIŠTE - Ovdje je na djelu ona "koliko para toliko muzike" tako da poslovni laptopi imaju najbolja i najkvalitetnija kućišta. Ako kupujete jeftiniji kućni laptop bilo bi dobro prije kupnje malo isprobati kućište (i ne samo kućište nego i ekran, tipkovnicu...) otvaranjem, zatvaranjem, kakva je plastika? da li se previše savija?

BATERIJA - Trajanje baterije koju deklariraju proizvođači notebook-a možete slobodno umanjiti za 30-tak %, dakle ako oni kažu da baterija traje 3 sata, realno računajte na nekih 2 sata autonomije. Ovdje je potrebno provjeriti i kolika je garancija na bateriju jer se može razlikovati od garancije na laptop tj. biti kraća.

notebook ports 

EKRAN - Jedna od najvažnijih stvari na laptopu. Danas su uobičajeni Glare (refleksivni) ili Matt (ne-refleksivni). Glare ekrani nisu pogodni za korištenje vani te više zamaraju oči ali imaju bolji prikaz boja. Matt ekrani trebaju dobro osvjetljenje. Možemo ih podijeliti i po veličini ekrana , do 13.3 su prenosivi laptopi dok su laptopi sa 17 ekranom ustvari najčešće zamjena za stolno računalo. Posebna kategorija je tzv. subnotebook, mali laptop sa ekranom 7 ili 9 incha, ovdje je trenutno hit Asus Eee sa cijenom od samo 2400 kn.

PRIKLJUČCI - Važno ako mislite dosta uređaja spojiti na laptop. poželjno je što više USB portova (raspoređenih na bokovima), firewire, DVI, S-Video itd

PRENOSIVOST - je usko povezana sa težinom laptopa, u svakom slučaju za svakodnevno prenošenje laptop ne bi smio biti teži od 2 kg, dakle to su poslovni laptopi do max veličine ekrana 13.3. 
Next >