Zoki Online
goP.I.P. Webdesign auf Usedom
Subota, 23 Lipanj 2018
Kupovina laptopa Ispis E-mail
Ocjena: / 6
LoeOdlino 
Zoki   
Utorak, 11 Oujak 2008
Sadraj
Kupovina laptopa
O dijelovima
O dijelovima 2

Sada æemo ukratko po o dijelovima laptopa.

PROCESOR - Za uredsku primjenu su sasvim dovoljni i slabiji Celeron i Sempron procesori ili nešto bolji Pentium, Core Solo, Athlon64 procesori. Za zahtjevnije stvari ipak je bolje uzeti prijenosnik sa dvojezgrenim procesorom (Core Duo, Core 2 duo, Turion64 x2). Benchmark popis sa testiranim mobilnim procesorima možete pronaæi ovdje

GRAFIKA - Ako æete laptop koristiti za igranje onda je svakako preporuèljivo da grafika ne bude integrirana jer se neæete naigrati (bar ne novijih igara). Takoðer uzmite u obzir da prijenosnici koji imaju zasebnu grafièku karticu koštaju ipak više te da danas za te novce možete sastaviti vrhunsku stolnu igraæu konfiguraciju. Na stranicama Notebook Check možete pronaæi usporedbu mobilne grafike po klasama pa pogledajte malo gdje spada i koje su moguænosti grafike laptopa koji vas zanima. 

KUÆIŠTE - Ovdje je na djelu ona "koliko para toliko muzike" tako da poslovni laptopi imaju najbolja i najkvalitetnija kuæišta. Ako kupujete jeftiniji kuæni laptop bilo bi dobro prije kupnje malo isprobati kuæište (i ne samo kuæište nego i ekran, tipkovnicu...) otvaranjem, zatvaranjem, kakva je plastika? da li se previše savija?

BATERIJA - Trajanje baterije koju deklariraju proizvoðaèi notebook-a možete slobodno umanjiti za 30-tak %, dakle ako oni kažu da baterija traje 3 sata, realno raèunajte na nekih 2 sata autonomije. Ovdje je potrebno provjeriti i kolika je garancija na bateriju jer se može razlikovati od garancije na laptop tj. biti kraæa.

notebook ports 

EKRAN - Jedna od najvažnijih stvari na laptopu. Danas su uobièajeni Glare (refleksivni) ili Matt (ne-refleksivni). Glare ekrani nisu pogodni za korištenje vani te više zamaraju oèi ali imaju bolji prikaz boja. Matt ekrani trebaju dobro osvjetljenje. Možemo ih podijeliti i po velièini ekrana , do 13.3 su prenosivi laptopi dok su laptopi sa 17 ekranom ustvari najèešæe zamjena za stolno raèunalo. Posebna kategorija je tzv. subnotebook, mali laptop sa ekranom 7 ili 9 incha, ovdje je trenutno hit Asus Eee sa cijenom od samo 2400 kn.

PRIKLJUÈCI - Važno ako mislite dosta ureðaja spojiti na laptop. poželjno je što više USB portova (rasporeðenih na bokovima), firewire, DVI, S-Video itd

PRENOSIVOST - je usko povezana sa težinom laptopa, u svakom sluèaju za svakodnevno prenošenje laptop ne bi smio biti teži od 2 kg, dakle to su poslovni laptopi do max velièine ekrana 13.3. 
Sljedea »