Zoki Online
goP.I.P. Webdesign auf Usedom
Nedjelja, 19 Svibanj 2019
Kupovina laptopa Ispis E-mail
Ocjena: / 6
LoeOdlino 
Zoki   
Utorak, 11 Oujak 2008
Sadraj
Kupovina laptopa
O dijelovima
O dijelovima 2

Sada emo ukratko po o dijelovima laptopa.

PROCESOR - Za uredsku primjenu su sasvim dovoljni i slabiji Celeron i Sempron procesori ili nešto bolji Pentium, Core Solo, Athlon64 procesori. Za zahtjevnije stvari ipak je bolje uzeti prijenosnik sa dvojezgrenim procesorom (Core Duo, Core 2 duo, Turion64 x2). Benchmark popis sa testiranim mobilnim procesorima moete pronai ovdje

GRAFIKA - Ako ete laptop koristiti za igranje onda je svakako preporuljivo da grafika ne bude integrirana jer se neete naigrati (bar ne novijih igara). Takoer uzmite u obzir da prijenosnici koji imaju zasebnu grafiku karticu koštaju ipak više te da danas za te novce moete sastaviti vrhunsku stolnu igrau konfiguraciju. Na stranicama Notebook Check moete pronai usporedbu mobilne grafike po klasama pa pogledajte malo gdje spada i koje su mogunosti grafike laptopa koji vas zanima. 

KUIŠTE - Ovdje je na djelu ona "koliko para toliko muzike" tako da poslovni laptopi imaju najbolja i najkvalitetnija kuišta. Ako kupujete jeftiniji kuni laptop bilo bi dobro prije kupnje malo isprobati kuište (i ne samo kuište nego i ekran, tipkovnicu...) otvaranjem, zatvaranjem, kakva je plastika? da li se previše savija?

BATERIJA - Trajanje baterije koju deklariraju proizvoai notebook-a moete slobodno umanjiti za 30-tak %, dakle ako oni kau da baterija traje 3 sata, realno raunajte na nekih 2 sata autonomije. Ovdje je potrebno provjeriti i kolika je garancija na bateriju jer se moe razlikovati od garancije na laptop tj. biti kraa.

notebook ports 

EKRAN - Jedna od najvanijih stvari na laptopu. Danas su uobiajeni Glare (refleksivni) ili Matt (ne-refleksivni). Glare ekrani nisu pogodni za korištenje vani te više zamaraju oi ali imaju bolji prikaz boja. Matt ekrani trebaju dobro osvjetljenje. Moemo ih podijeliti i po veliini ekrana , do 13.3 su prenosivi laptopi dok su laptopi sa 17 ekranom ustvari naješe zamjena za stolno raunalo. Posebna kategorija je tzv. subnotebook, mali laptop sa ekranom 7 ili 9 incha, ovdje je trenutno hit Asus Eee sa cijenom od samo 2400 kn.

PRIKLJUCI - Vano ako mislite dosta ureaja spojiti na laptop. poeljno je što više USB portova (rasporeenih na bokovima), firewire, DVI, S-Video itd

PRENOSIVOST - je usko povezana sa teinom laptopa, u svakom sluaju za svakodnevno prenošenje laptop ne bi smio biti tei od 2 kg, dakle to su poslovni laptopi do max veliine ekrana 13.3. 
Sljedea »