Zoki Online
goP.I.P. Webdesign auf Usedom
Petak, 22 Siječanj 2021
Kupovina laptopa Print E-mail
User Rating: / 6
PoorBest 
Written by Zoki   
Utorak, 11 Ožujak 2008
Article Index
Kupovina laptopa
O dijelovima
O dijelovima 2

OPREMA - Dodatna oprema u vidu ugrađene web kamere, čitača kartica, čitača otiska prsta, integriranog bluetooth ili irda... je  svakako poželjna.

RADNA MEMORIJA (RAM) - Više je bolje ali ipak, ovisno o tome koji ćete operativni sustav koristiti, za XP i Linux je dovoljan 1 GB a za Vistu 2 GB. Ako i kupite prijenosno računalo sa manje RAM-a uvijek možete lako naknadno nadograditi RAM.

DISK - Slično kao i kod radne memorije, moguće je zamijeniti ugrađeni disk sa većim. Ipak danas se u laptope ugrađuju minimalno diskovi sa 80 GB.

GARANCIJA - Jako važno kod laptopa gdje je mnogo integriranih komponenti te je u slučaju kvara matične ploče popravak vrlo često neisplativ ako laptop nije pod garancijom. Kućne serije imaju obično garanciju od godinu dana a bolji laptopi 2-3 godine. Kod nekih proizvođača je moguće doplatiti produženu garanciju što je jako korisno.

OSTALO - Optički uređaj koji se danas ugrađuje u laptope je DVD snimač tako da tu nema nekog izbora ako izuzmemo rijetke i skupe prijenosnike koji imaju ugrađen blue-ray snimač. Isto tako svi laptopi koji su danas u prodaji imaju i WLAN, LAN...

OPERATIVNI SUSTAV - Kod nas laptop možete kupiti sa nekom od verzija Windows Vista ili XP operativnog sustava a u ponudi su i prijenosnici sa besplatnim Linux ili FreeDOS sustavima. Izbor je vaš.

PROIZVOĐAČI - Najpoznatiji su Acer, Apple, Asus, Dell, Fujitsu Siemens, HP, Lenovo (prije IBM), LG, Panasonic, Samsung, Sony i Toshiba i među njima je preporučljivo odabrati svoj novi laptop. Ostali su tzv barebone proizvođači tj. ne izrađuju laptope već ih samo sastavljaju od komponenata.

Ako želite saznati još više pročitajte i ovaj izvrstan članak sa PC Ekspert foruma.

  
Next >