Zoki Online
goP.I.P. Webdesign auf Usedom
Srijeda, 24 Srpanj 2019
Kupovina laptopa Ispis E-mail
Ocjena: / 6
LoeOdlino 
Zoki   
Utorak, 11 Oujak 2008
Sadraj
Kupovina laptopa
O dijelovima
O dijelovima 2

OPREMA - Dodatna oprema u vidu ugraene web kamere, itaa kartica, itaa otiska prsta, integriranog bluetooth ili irda... je  svakako poeljna.

RADNA MEMORIJA (RAM) - Više je bolje ali ipak, ovisno o tome koji ete operativni sustav koristiti, za XP i Linux je dovoljan 1 GB a za Vistu 2 GB. Ako i kupite prijenosno raunalo sa manje RAM-a uvijek moete lako naknadno nadograditi RAM.

DISK - Slino kao i kod radne memorije, mogue je zamijeniti ugraeni disk sa veim. Ipak danas se u laptope ugrauju minimalno diskovi sa 80 GB.

GARANCIJA - Jako vano kod laptopa gdje je mnogo integriranih komponenti te je u sluaju kvara matine ploe popravak vrlo esto neisplativ ako laptop nije pod garancijom. Kune serije imaju obino garanciju od godinu dana a bolji laptopi 2-3 godine. Kod nekih proizvoaa je mogue doplatiti produenu garanciju što je jako korisno.

OSTALO - Optiki ureaj koji se danas ugrauje u laptope je DVD snima tako da tu nema nekog izbora ako izuzmemo rijetke i skupe prijenosnike koji imaju ugraen blue-ray snima. Isto tako svi laptopi koji su danas u prodaji imaju i WLAN, LAN...

OPERATIVNI SUSTAV - Kod nas laptop moete kupiti sa nekom od verzija Windows Vista ili XP operativnog sustava a u ponudi su i prijenosnici sa besplatnim Linux ili FreeDOS sustavima. Izbor je vaš.

PROIZVOAI - Najpoznatiji su Acer, Apple, Asus, Dell, Fujitsu Siemens, HP, Lenovo (prije IBM), LG, Panasonic, Samsung, Sony i Toshiba i meu njima je preporuljivo odabrati svoj novi laptop. Ostali su tzv barebone proizvoai tj. ne izrauju laptope ve ih samo sastavljaju od komponenata.

Ako elite saznati još više proitajte i ovaj izvrstan lanak sa PC Ekspert foruma.

  
Sljedea »