Zoki Online
goP.I.P. Webdesign auf Usedom
Naslovnica arrow Savjeti arrow Sigurnost i Zaštita arrow Zaštita na internetu
Nedjelja, 24 Siječanj 2021
Zaštita na internetu Print E-mail
User Rating: / 21
PoorBest 
Written by Zoki   
Nedjelja, 16 Ožujak 2008
Article Index
Zaštita na internetu
Izvori zaraze

 Poznatiji proizvođači zaštitnih programa imaju i tzv suite software (paket) tj. u jednom paketu se nalaze  antispyware, antivirus, antispam, firewall itd.

Sada malo u vezi pravila 1. Kako se ponašati? Surfanje po adult (stranice sa sadržajem za odrasle) i warez (stranice sa piratskim programima, igricama i sl) je vrlo rizično i većina virusa i spyware se pokupi po takvim stranicama. Pazite gdje klikate kada ste na takvim stranicama te ni u kojem slučaju ne instalirajte  nikakve programe koje vam nude (npr program za gledanje internet videa i slično).

Image
Vi sigurno niste 10000-ti, ni milijuntni dobitnik te nemojte kliknuti na ovakav oglas

Drugi veliki izvor zaraze je preko email-a. Obavezno je skeniranje privitaka koje dobijete sa mail-om. Ako dobijete mail na engleskom, a ne komunicirate sa nikim tko govori engleski, možete ga odmah označiti kao SPAM (neželjenu poštu) i obrisati.

Ako od poznate osobe dobijete CD ili DVD sa nekim sadržajem također ga prvo skenirajte antivirusnim programom pa tek tada pokrenite. Čest je slučaj da prijatelji ne znaju da je na tom cd-u nekakav trojan (vrsta virusa).

Ako koristite USB prijenosni stick uvijek imajte negdje backup kompletnog sadržaja sticka. I sami smo više puta zarazili kompletan sadržaj naših stikova samo tako što smo ih priključili na računalo zaraženo virusima. Skenirajte stickove isto kao gore navedene CD/DVD medije.  Dobro je i isključiti autoplay opciju na računalu. 
< Prev