Zoki Online
goP.I.P. Webdesign auf Usedom
Petak, 05 Lipanj 2020
Zatita na internetu Print E-mail
User Rating: / 21
PoorBest 
Written by Zoki   
Nedjelja, 16 Oujak 2008
Article Index
Zatita na internetu
Izvori zaraze

Kako se zaštititi na internetu? Evo odmah za poetak dva pravila koih bi se bilo poeljno pridravati. Pravilo broj 1: Nema tih zaštitnih programa koji e vas zaštititi ako vi sami ne brinete o zaštiti. Pravilo broj 2: Svako raunalo koje ima internet vezu trebalo bi imati antivirus, antispyware i firewall zaštitu. Programe koje ete koristiti za ovu svrhu birate sami (uzmite u obzir i da postoje lani antivirus i antispyware programi tako da je bolje koristiti programe ve provjerenih tvrtki)

Antivirusni program bi trebao biti podešen da sam preuzima definicije te pokree periodino skeniranje raunala. Mi koristimo besplatan AVG antivirusni program sa ukljuenim email skenerom. Ipak danas su antivirusni programi sline kvalitete, puno je vanije pravilo 1.

Antispyware programi su vrlo vani i moe ih se imati više instalirano na raunalu (za razliku od antivirusnih gdje je najbolje imati samo jedan) tako da na našim raunalima koristimo Spybot S&D i  Ad-Aware programe. Novije verzije ovih programa imaju aktivnu zaštitu. Pošto spyware-a svaki dan ima sve više potrebno je redovito osvjeavati antispyware definicije te skenirati raunalo.

Firewall (hrv. vatrozid) je program koji stoji izmeu vas i interneta te nadzire promet u oba smjera. Kada podesite ovaj program (program vas pita da li elite dozvoliti nekome da se spoji na vaše raunalo sa interneta ili da li se neki vaš program moe spojiti na internet. Ako npr. zabranite Internet Exploreru pristup internetu neete moi "surfati" sa njim. Mi koristimo besplatan Comodo Firewall koji se pokazao odlian ali ipak ne preporuujemo da ukljuite njegovu learning komponentu.

scan with avg free
Kada skinete neku datoteku sa interneta skenirajte je na ovaj nain
  
< Prev