Zoki Online
goP.I.P. Webdesign auf Usedom
Naslovnica arrow Savjeti arrow Sigurnost i Zaštita arrow Zaštita na internetu
petak, 12 kolovoza 2022
Zaštita na internetu Print E-mail
User Rating: / 21
PoorBest 
Written by Zoki   
nedjelja, 16 ožujka 2008
Article Index
Zaštita na internetu
Izvori zaraze

Kako se zaštititi na internetu? Evo odmah za početak dva pravila koih bi se bilo poželjno pridržavati. Pravilo broj 1: Nema tih zaštitnih programa koji će vas zaštititi ako vi sami ne brinete o zaštiti. Pravilo broj 2: Svako računalo koje ima internet vezu trebalo bi imati antivirus, antispyware i firewall zaštitu. Programe koje ćete koristiti za ovu svrhu birate sami (uzmite u obzir i da postoje lažni antivirus i antispyware programi tako da je bolje koristiti programe već provjerenih tvrtki)

Antivirusni program bi trebao biti podešen da sam preuzima definicije te pokreće periodično skeniranje računala. Mi koristimo besplatan AVG antivirusni program sa uključenim email skenerom. Ipak danas su antivirusni programi slične kvalitete, puno je važnije pravilo 1.

Antispyware programi su vrlo važni i može ih se imati više instalirano na računalu (za razliku od antivirusnih gdje je najbolje imati samo jedan) tako da na našim računalima koristimo Spybot S&D i  Ad-Aware programe. Novije verzije ovih programa imaju aktivnu zaštitu. Pošto spyware-a svaki dan ima sve više potrebno je redovito osvježavati antispyware definicije te skenirati računalo.

Firewall (hrv. vatrozid) je program koji stoji između vas i interneta te nadzire promet u oba smjera. Kada podesite ovaj program (program vas pita da li želite dozvoliti nekome da se spoji na vaše računalo sa interneta ili da li se neki vaš program može spojiti na internet. Ako npr. zabranite Internet Exploreru pristup internetu nećete moći "surfati" sa njim. Mi koristimo besplatan Comodo Firewall koji se pokazao odličan ali ipak ne preporučujemo da uključite njegovu learning komponentu.

scan with avg free
Kada skinete neku datoteku sa interneta skenirajte je na ovaj način
  
< Prev