Zoki Online
goP.I.P. Webdesign auf Usedom
Naslovnica arrow Savjeti arrow Sigurnost i Zaštita arrow Zaštita na internetu
Subota, 23 Lipanj 2018
Zaštita na internetu Ispis E-mail
Ocjena: / 21
LoeOdlino 
Zoki   
Nedjelja, 16 Oujak 2008
Sadraj
Zaštita na internetu
Izvori zaraze

Kako se zaštititi na internetu? Evo odmah za poèetak dva pravila koih bi se bilo poželjno pridržavati. Pravilo broj 1: Nema tih zaštitnih programa koji æe vas zaštititi ako vi sami ne brinete o zaštiti. Pravilo broj 2: Svako raèunalo koje ima internet vezu trebalo bi imati antivirus, antispyware i firewall zaštitu. Programe koje æete koristiti za ovu svrhu birate sami (uzmite u obzir i da postoje lažni antivirus i antispyware programi tako da je bolje koristiti programe veæ provjerenih tvrtki)

Antivirusni program bi trebao biti podešen da sam preuzima definicije te pokreæe periodièno skeniranje raèunala. Mi koristimo besplatan AVG antivirusni program sa ukljuèenim email skenerom. Ipak danas su antivirusni programi sliène kvalitete, puno je važnije pravilo 1.

Antispyware programi su vrlo važni i može ih se imati više instalirano na raèunalu (za razliku od antivirusnih gdje je najbolje imati samo jedan) tako da na našim raèunalima koristimo Spybot S&D i  Ad-Aware programe. Novije verzije ovih programa imaju aktivnu zaštitu. Pošto spyware-a svaki dan ima sve više potrebno je redovito osvježavati antispyware definicije te skenirati raèunalo.

Firewall (hrv. vatrozid) je program koji stoji izmeðu vas i interneta te nadzire promet u oba smjera. Kada podesite ovaj program (program vas pita da li želite dozvoliti nekome da se spoji na vaše raèunalo sa interneta ili da li se neki vaš program može spojiti na internet. Ako npr. zabranite Internet Exploreru pristup internetu neæete moæi "surfati" sa njim. Mi koristimo besplatan Comodo Firewall koji se pokazao odlièan ali ipak ne preporuèujemo da ukljuèite njegovu learning komponentu.

scan with avg free
Kada skinete neku datoteku sa interneta skenirajte je na ovaj naèin
  
« Prethodna