Zoki Online
goP.I.P. Webdesign auf Usedom
Nedjelja, 19 Svibanj 2019
Kupovina monitora Ispis E-mail
Ocjena: / 3
LoeOdlino 
Zoki   
Utorak, 05 Lipanj 2007
Sadraj
Kupovina monitora
Termini
Multimedija

Termini vezani uz LCD monitore:

Rezolucija monitora - LCD monitori imaju prirodnu rezoluciju (native resolution) koja se u veini sluajeva ne moe poveavati tako da npr monitori veliine ekrana 15" imaju prirodnu rezoluciju 1024x768, 17" monitori imaju 1280x1024, 24" wide 1920x1200 itd. Ako ste se navikli na svom starom CRT monitoru raditi na jednoj rezoluciji moda vam vea rezolucija nee odgovarati. Najvanije pravilo pri kupovini : Pogledajte uivo kakvu sliku daje monitor koji vas interesira 

Format ekrana (Aspect ratio) - Klasini 4:3 ili široki (wide) 16:9. Wide ekrani su IN i prirodniji su pogledu ljudskog oka. 

Kut gledanja (Viewing angle) - Kada se gleda na ekran sa strane koji je najvei mogui kut gledanja pri kojem se normalno vidi sadraj ekrana. Ovo je vano u situacijama kada više osoba gleda na ekran npr. ako u društvu gledate neki DVD film i sl. Takoer što je vei LCD monitor kut gledanja je vaniji. Razni proizvoai ovo oznaavaju na razne naine pa je najbolje uivo pogledati koliki je kut gledanja.

Kontrast (Contrast ratio) - npr. 600:1, 1000:1, ukratko što vei kontrast to bolje 

Svijetlina (brightness) - Svi LCD monitori uglavnom daju dobru svjetlinu (npr 300 cd/m2) 

Vrijeme odaziva (Response time) - npr 8ms , što manje to bolje. Ovo je vano ako igrate igre na raunalu, gledate video i sl. 

Wide LCD monitor 
« Prethodna