Zoki Online Forum

Hardware => Procesori, matične i memorija => Autor teme: goran - 01 Ožujak, 2008, 17:55:27



Naslov: Može li se overklokirati RAM?
Autor: goran - 01 Ožujak, 2008, 17:55:27
Danas sam uspješno :) overklokirao procesor. (s 1.91GHz sam nabrijo na 2.01GHz),tako da sam to podesio u BIOS-u.Sad mi komp radi puno brže.
A sad,jedno drugo pitanje: ZANIMA ME SLJEDEĆE!
Može li se overklokirati RAM memorija,ako da,na koji način i je li u biosu?Ja imam 2x256.One su: DDR 256MB PC3200 (400MHz) KINGMAX.
U BIOS-u imam mogućnost odabira nekoliko taktova rada.16?MHz,333MHz i 400MHz.Bilo je postavljeno na nešto neutralno.Ja sam ga prebacio na 400MHz.Komp mi normalno radi,nezam čemu služe te mogućnosti odabira MHz-a ili sam nešto pogrješio :'(.UNAPRIJED ZAHVALJUJEM!


Naslov: Odg: Može li se overklokirati RAM?
Autor: Zoki - 01 Ožujak, 2008, 23:39:25
Niste naveli koje komponente imate ali...
može se klokati i RAM ali sve ovisi o postavkama i mogućnostima matične ploče tj. BIOS-a. Vaš RAM je vjerovatno bio namješten na AUTO tj radio je na 400MHz te sad i dalje radi na 400MHz. Bolje ploče omogućuju dizanje takta  u manjim koracima, uglavnom po 1 MHz. Ako podignete FSB , tada klokate istovremeno i RAM i proc itd..

kod overclocking-a je bitno ići pomalo tj. malo se klokne pa se koristi komp par dana da se vidi da stabilno radi u raznim programima i igrama , pa se onda može opet malo podignit i tako dok ne dođe do nestabilnosti tj. dok ne nađemo granicu dokle možemo ići

Dobro je malo "proguglati" prije, pa vidjeti koliko su drugi napravili sa pločom i procesorom kao što su vaši, samo upišite naziv ploče ili procesora uz riječ overclock u Google tražilicu

Oprez!!! Ako pretjerate sa overclock-om možda nećete moći boot-ati računalo, tada će biti potrebno resetirati BIOS..


Naslov: Odg: Može li se overklokirati RAM?
Autor: goran - 02 Ožujak, 2008, 19:58:37
U BIOS-u mi je podešeno DIMM OverVoltage Control na Auto.Pritiskom na tipku
Enter otvori mi se izbornik gdje su sljedeće opcije:
+0,1V
+0,2V
+0,3V

Nisam izabrao ni jednu od ovdje spomenutih opcija već sam ostavio na
Auto.Interesira me bi li komp bolje i brže radio kad bih izabrao jednu od
ponuđenih opcija,te čemu one služe?

P.S. Moja matična ploča je MB ALBATRON KM400A PRO,SCKA,KM 400A,VGA,SATA,LAN

GA-7VM400AMF

Unaprijed hvala


Naslov: Odg: Može li se overklokirati RAM?
Autor: Zoki - 02 Ožujak, 2008, 23:41:10
Ne bi brže i bolje radio, voltaža se obično podiže tek kada se dostigne granica običnim overklokiranjem da bi se dobio što stabilniji rad ili da bi se još moglo podignuti neke vrijednosti u klokanju. Preporučujemo da zasad ne dirate voltažu. Inače vaša ploča ima i dva jumpera na ploči (JP5 i JP6) na kojima se može podesiti frekvencija procesora, a RAM možete klokati u BIOS-u, ručnim podešavanjem (spuštanjem) latencija pod DRAM Clock opcijama, npr. DRAM Command Rate stavite na 1T, te spustite i latenciju,trp,tras,trcd, ovdje je potrebno malo eksperimentirati da se dobije najbolje. također je bitno i podesiti omjer ddr i cpu pri klokanju, zavisno o procesoru kojeg imate i njegovom FSB-u

U svakom slučaju zapamtite da Clock uvijek radite na VLASTITU ODGOVORNOST jer ako pretjerate mogući su problemi i kvarovi